sâmbătă, 2 decembrie 2017

Transformarea din victima in salvator

Avem uneori ocazia să cunoştem tipologii de oameni care pot deveni salvatori, pot deveni victime , călăi sau vampiri energetici. Comportamentele lor ne dau de gândit şi atunci când suntem într-o relaţie cu ei nu înţelegem sensul. Noi nu avem nici o vină că ei se poartă într-un mod nefiresc şi chiar ne tulbură foarte tare.

Poate ai fost fără să vrei victima unui act de violenţă în familie sau ai trăit în toiul unor divergenţe în afara familiei şi dintrodată te-ai simţit victimă, ai tresărit ţi ţe-ai dorit să fii salvator. Ai vrut să fii salvatorul mamei tale când aceasta era supusă unor agresiuni emoţionale, era jignită şi umillită de catre soţul ei care de fapt era şi tatăl tău şi fără să vrei ţi s-a desclanşat în minte un scenariu pe care il pui la punct de câte ori te afli în intimitatea ta, cum ai vrea să îţi salvezi mama. Mintea este ca o morişcă şi ea reuşeşte să fabrice scenariul acesta la o scară mai mare, începând să devii salvatorul tuturor femeilor abuzate sau singure.
De pildă într-o seară îţi inviţi prietena la un bar şi acolo postezi pe facebook o poză cu locul în care te afli, între timp o colegă de serviciu află că eşti acolo unde se află şi ea împreună cu o prietenă, te sună şi prietena ta acceptă să vă petreceţi seara împreună ,fără să ştie modul în care în adâncul structurii tale emoţionale se declanşează rolul de salvator.
Seara voastră de neuitat se transformă într-un câmp de luptă, în care tu salvatorul trebuie să îţi joci rolul şi intimitatea ta se transformă într-o mare aventură. Atunci când vrei să dansezi nu îţi mai inviţi prietena , ea oricum este foarte fericită că are pe cineva în prejma ei mereu şi incepi să îţi inviţi colega de serviciu şi pe prietena ei că oricum ele sunt singure şi nu au cu cine dansa.
Acum în acest scenariu nimeni nu se simte bine, prietena ta este singură şi nu poate agăţa un alt tip cu care să danseze că este cu cineva ,colega se simte stânjenită că venise să cunoască oameni noi şi salvatorul din tine nu o lasă, iată cum nimeni nu îşi mai înţelege rostul.

Un alt scenariu este că ai o prietenă care îţi cere sfatul mereu şi te tot sună pentru că tu eşti salvatorul, te sună la ore nepotrivite, te sună când eşti în familie şi uite aşa în loc să îşi găsească o persoană abilitată care s-o ajute , tu eşti salvatorul ei. Soţia ta se poate transforma şi ea într-o tipă înţelegătoare si chiar va deveni preocupată de soarta prietenei fără să îşi dea seama că acest triunghi se va transforma curând în ceva nefiresc . La un nivel mai adânc în loc să îşi găsească un soţ sau un alt prieten disponibil te tulbură fără să realizezi pe tine şi încet, încet problemele ei vor deveni problemele voastre.

Nu ştiu dacă este o reţetă pentru a rezolva aceste probleme, însă ele dacă sunt conştientizate se vor rezolva şi vindeca, ele fac parte din aşa zisele răni emoţionale. Este nevoie de multă muncă şi refacere interioară pentru a le vindeca, totul este să vrei. Iubirea de oameni şi compasiunea este una iar rolul de salvator este altceva, de obicei vom acorda ajutor fără să ne rănim noi sau fără să ne distrugem liniştea interioară.

Niciun comentariu: